18 наших година

Међународни фестивал хорова „Златна вила“ настао је као природан слијед развоја хорског пјевања у Приједору. Хорска традиција од 1885. године, када је основано Српско црквено пјевачко друштво „Вила“, рад основне и средње музичке школе, градски хорови у разном периоду и дјечији хорови у свим основним школама, представљали су реалну основу за покретање овакве међународне хорске манифестације.

Прве приједорске хорске свечаности „Хорско натпјевавање“, ревијалног карактера и одржане 2001. године, осмишљене су са намјером да се љепота хорског пјевања и вриједности српске духовне и свјетовне традиције врате и приближе младима на савремен начин.   Веома брзо је ова манифестација прерасла  у Међународни фестивал такмичарског карактера, који је омогућио стручно и непристрасно упоређивање и оцјењивање ове врсте музицирања, јаче мотивисање младих за хорско пјевање и стварање прилике за преношење најбољих искустава у земљи и на међународном плану, окупљање диригената и педагога и организовање семинара и округлих столова.

Фестивал подстиче композиторе да стварају нова дјела на подручју хорске музике, а оно што му даје посебну тежину су строге пропозиције, прецизно одређени правилници о раду жирија, који је од самог почетка био састављен од врхунских ауторитета хорске музике и музичке умјетности уопште.  На Међународном фестивалу хорова „Златна вила“ је досад учествовало преко стотину веома квалитетних хорских дружина  из Пољске, Чешке, Бугарске, Румуније, Мађарске, Украјине, Русије, Италије, Грчке, Словеније, Хрватске, Србије, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Фестивал је одавно постао препознатљив и по успостављању бољих и непосреднијих веза на просторима бивше Југославије и на међународном плану.

Од 2017. године Фестивал почиње  Ревијом  дјечијег хорског пјевања „Мала вила“ која окупља хорове основних школа, хор старије групе вртића „Радост“ и хор Основне музичке школе „Саво Балабан“ у Приједору, са циљем  афирмације и популаризације дјечије хорске музике као веома важног дијела нашег културног насљеђа, на које је Град Приједор веома поносан.

Ослушкујући приједлоге и потребе учесника и публике, Фестивал је 2018. године доживио значајну трансформацију која се огледа у сљедећем:

  • Фестивал се одржава бијенално и трајање је продужено на три дана;
  • Уведен је двоструки систем награђивања: на основу оцјена Жирија свим хоровима се додјељују  медаље, а прва четири хора се такмиче за Гран при Фестивала;
  • Омогућено је да хорови чују једни друге, тако што се такмичење за медање одвија пред Жиријем и члановима хорова учесника;
  • Омогућено је да сви хорови наступе по, најмање, четири пута: пред Жиријем, публиком и у ревијалном дијелу програма и
  • Након наступа пред Жиријем, организовани су индивидуални сусрети диригената са члановима Жирија.

Ове промјене су утицале на то да је Фестивал постао  прави празник хорске музике, а

заједно са Ревијом дјечијег хорског пјевања „Мала Вила“, Приједор  је престоница хорског пјевања у овом дијелу Европе.