Градски хор „Приједор“ увелико почео са радом

Оснивањем још једног хора у години која је, због корона вируса, све сфере живота ставила на тежак тест, наш град је доказао да је и град хорова. Бољег начина да се достојно обиљежи велики јубилеј, 135 година  хорског пјевања и оснивања Српског пјевачког друштва „Вила“ давне 1885. године у Приједору, од појављивања новог хора у граду на Сани није било.   Након организованих аудиција током љетних мјесеци ове турбулентне 2020. године,  око 90 наших суграђана, подијељених у  јуниорску и сениорску секцију, чине јавни Градски хор „Приједор“.  Такође, дио Хора су и „Пчелице“ – дјеца у узрасту од 4 до 8 година, којих је засад 30ак јер пријем нових чланова је још увијек у току.  

Први диригент Хора Аљоша Новаковић је веома задовољан квалитетом вокалних способности пријављених кандидата и каже да ће се разноврстан репертоар, сачињен од духовне и световне музике, изводити без проблема.  Поред професора Новаковића, са хористима ће радити професор Горан Вулета као асистент диригента док ће професорка Анета Шурлан бити ангажована као инструктор вокалне технике.

Пратећи упуте и мјере Института за јавно здравство Републике Српске у складу са епидемиолошком ситуацијом,  чланови Хора, ради одржавања проба, састају се и пјевају у малим групама сваки дан од понедјељка до петка.    

Судећи по броју чланова, чији ће се број, засигурно,  повећавати како вријеме буде одмицало, хорско пјевање, осим славне и богате прошлости, у  Приједору има и лијепу будућност. Радује нас вијест да има оволико наших суграђана који су препознали вриједност и љепоту хорског музицирања као и немале користи од пјевања у хору.  Градска управа Града Приједора је за оснивање и почетак рада јавног градског хора буџетом планирала износ од 50.000,00 КМ. Сем тога, наша  Градска управа је уврстила дириговање у дефицитарно занимање и по том основу намијенила стипендију за студенте музичких академија који се одлуче да студирају на овом смјеру.

Оставите одговор